Efter coronapandemien har mange mennesker fået øjnene op for de mange fordele ved remote arbejde: Større produktivitet, mere tid med familien og morgenmøder i pyjamasbukser – what’s not to like?
På trods af at nogle skeptikere hævder, at det bare er en midlertidig dille, så er remote arbejde kommet for at blive. For med teknologiens fremskridt og globaliseringen af arbejdsmarkedet, er det ikke længere nødvendigt at møde fysisk på arbejdspladsen fra 8-16 hver dag. Så hvorfor insistere på at gøre det på den gammeldags måde?
Måske er du en af dem, der går og drømmer om et fleksibelt arbejdsliv, hvor du kan arbejde hjemmefra og ikke behøver at møde ind på din arbejdsplads hver dag? I så tilfælde, læs videre. Denne artikel er skrevet til dig.
Indholdsoversigt:
(Klik for at hoppe til den sektion, du synes lyder mest interessant)
Hvad er remote arbejde? Og hvem kan arbejde remote?
Remote arbejde, også kaldet fjernarbejde eller hybridarbejde, er en arbejdsform, hvor man ikke er bundet til en bestemt fysisk arbejdsplads. Selve arbejdet kan udføres fra en hvilken som helst lokation, enten via telefon, tablet eller computer.
Det arbejde, der typisk udføres remote, er blandt andet opgaver relateret til IT, HR og rekruttering, skrivearbejde (indholdsproduktion), salg, regnskab og økonomi – for bare at nævne nogle få.
Arbejdsformen er populær blandt lønmodtagere såvel som freelancere. Derudover er danske arbejdspladser begyndt at få øjnene op for en hybridmodel, hvor man som medarbejder har mulighed for at arbejde remote 2-3 dage om ugen.
Vidste du: Den 8-timers arbejdsdag er et levn fra 1919
Den otte-timers arbejdsdag, som stadig er en standard mange steder i dag, blev indført helt tilbage i 1919, hvor det var normen, at man arbejdede op til 48 timer om ugen i gennemsnit. Det var først i 1990’erne, at en arbejdsuge på 37 timer blev vedtaget efter et stigende pres fra fagforeninger og arbejdstagere – folk ønskede at arbejde mindre, så de kunne få mere fritid om eftermiddagen.
Med andre ord følger vi en arbejdsmodel, som er et levn helt tilbage fra før industritiden – lidt vildt at tænke på, ikke?
Kan alle arbejde remote?
Trods de teknologiske fremskridt, findes der stadig mange jobs, hvor det er knapt så hensigtsmæssig at arbejde remote. Det er især jobs i brancher, hvor den fysiske tilstedeværelse udgør en væsentlig del af jobbet, fx inden for sygeplejen, byggebranchen, servicebranchen, forsvar og politi samt hotel- og restaurationsbranchen.
Dermed ikke sagt, at remote arbejde er helt udelukket her – der er stillinger i disse brancher, som kan klares ved at arbejde hjemmefra, men de har typisk en administrativ eller strategisk natur.
Når det er sagt, så er der faktisk rigtig mange brancher, hvor remote arbejde er blevet en populær arbejdsform. Her er en liste over de fem mest populære brancher for remote arbejde i Danmark:
- Finansiering og forsikring
- Videnservice
- Information og kommunikation
- Energiforsyning
- Råstofindvinding
Kilde: Dansk Industri 2021
Dine muligheder for at arbejde remote
Der er flere veje, du kan vælge at gå, hvis du gerne vil arbejde remote:
- Overtal din nuværende arbejdsgiver til at arbejde remote
- Skift job til en virksomhed, der allerede tilbyder remote arbejde
- Skab dit eget remote arbejde: Bliv online freelancer
I de næste afsnit vil jeg gennemgå hver mulighed, samt hvilke fordele og ulemper der er ved hver. På den måde kan du bedre afgøre, hvad der er det rigtige valg for dig og dit arbejdsliv.
1. Overtal din nuværende arbejdsgiver til at arbejde remote
Måske sidder du lige nu i en fastansættelse, men ønsker at kunne arbejde noget mere hjemmefra. Tag en snak med din leder om dine muligheder for at rykke arbejdet hjem på matriklen. Det kan være, at din arbejdsgiver allerede tilbyder nogle fleksible, remote løsninger, som du ellers ikke ville kende noget til, hvis ikke du havde spurgt. Tag en snak, og bliv enige om en løsning, der giver mening for begge parter – måske du kan komme til at arbejde 1, 2 eller 3 dage hjemmefra pr. uge?
Hvis dit arbejde i forvejen ikke kræver din fysiske tilstedeværelse det meste af tiden, kan du med fordel spørge din leder: “Giver det overhovedet mening, at jeg ikke arbejder hjemmefra?”. Derudover vil jeg foreslå, at du fremhæver alle goderne for både dig og virksomheden: en win-win-situation, som vil være et naturligt resultat af, at du arbejder remote.
Fordele ved at arbejde remote for din nuværende arbejdsgiver
- Du kender i forvejen de fleste arbejdsgange og kan nemt sætte dit præg på effektive retningslinjer for remote arbejde – dette er måske ikke tilfældet på en ny arbejdsplads, der allerede har fastsatte retningslinjer, som du forventes at følge.
- Transporttiden til og fra din arbejdsplads minimeres, og du kan med fordel sove lidt længere om morgenen. Det giver en veludhvilet medarbejder, hvilket resulterer i en højere effektivitet.
- Du bliver ikke forstyrret af snik-snak i hjørnerne og kollegaer, der skal bruge din hjælp til alt muligt – du får bedre rammer til at arbejde koncentreret.
- Hvis din arbejdsgiver er OK med det, kan du arbejde fra sommerhuset, kaffebaren om hjørnet eller måske endda i udlandet.
- Mange oplever en større arbejdsglæde og motivation, når de har mere råderum over deres egen tid og arbejdssted.
- Det er en win-win for både dig og din arbejdsgiver, at du højner din generelle arbejdstrivsel, og du vil med al sandsynlighed tale positivt om din arbejdsplads over for andre (hvilket jo bare gør dig til en god ambassadør for virksomheden).
Udfordringer ved at arbejde remote for din nuværende arbejdsgiver
- Den sociale interaktion med kolleger ændrer form og vil hovedsageligt foregå pr. mail, telefon eller online møder. Dette kan for nogen føre til en ensomhedsfølelse eller frustration, hvis virksomheden ikke formår at facilitere den sociale interaktion og øvrige arbejdsgange online.
- Der er større risiko for at blive distraheret af huslige gøremål, familie og venner – det er dog ikke så meget anderledes end at blive forstyrret af kollegaer.
- Nogen vil opleve, at det kan være svært at adskille arbejde fra privatliv, hvis de fysiske rammer ikke er indrettet til det. Det mest optimale vil være at have et dedikeret hjemmekontor (fremfor at arbejde ved spisebordet), og det sætter større krav til vores hjem og antallet af rum.
Sådan overtaler du din nuværende arbejdsgiver til at indføre remote arbejde
Det kommer helt an på, hvilken leder du har, om det bliver en nem samtale eller en sværere en af slagsen, men uanset hvad er det indsatsen værd at spørge ind til mulighederne for remote arbejde.
Du skal måske være forberedt på, at der kan være en vis modstand, når det kommer til at indføre remote arbejde pga. usikkerhed vedrørende produktivitet, samarbejde og kollegialt samvær. Derfor er det vigtigt, at du lægger vægt på, at det ikke kun er en god ting for dig, men også for din arbejdsgiver at indføre remote arbejde – trivsel avler produktivitet og arbejdsglæde. Fremhæv de mange fordele ved remote arbejde: Studier fra Harvard Business School viser faktisk, at produktiviteten stiger blandt de medarbejdere, som kan arbejde “hvor som helst” i sammenligning med dem, som bor tæt på arbejdspladsen og skal møde ind fysisk hver dag.
2. Skift job til en virksomhed, der allerede tilbyder remote arbejde
Hvis du allerede har snakket med din leder og måske også din fagforening om mulighederne for at arbejde remote, men det ikke kan lade sig gøre, skal du måske overveje et jobskifte.
Tag et kig på jobportaler som Jobindex og Ofir eller LinkedIn og søg specifikt på “remote arbejde + [din branche]” eller “fjernarbejde + [din branche]”. Virksomheder slår jævnligt stillinger op, hvor de fremhæver, at remote arbejde eller hybridarbejde er en mulighed.
Fordele ved at skifte job, så du kan arbejde remote
- Du udvider dit netværk – det gør du ikke nær så meget ved at blive det samme sted flere år.
- Du får mulighed for at udvikle dig fagligt og prøve noget nyt af, hvis din nuværende arbejdsplads ikke bidrager til din professionelle udvikling.
- Du kan vælge at skifte job til en virksomhed, som ligger i et andet land og som udelukkende er baseret på remote arbejde – det eliminerer dine transportomkostninger på daglig basis, og du vil kunne arbejde 100% remote.
- Du kan nyde alle fordelene ved remote arbejde, uden du behøver at blive selvstændig for at opnå det.
Ulemper ved at skifte job for at arbejde remote
- Det kan være overvældende at starte i et nyt job
- Du vil stadig være ansat i et fast job, hvor du ikke har 100% råderet over din tid eller dine projekter
- Du skal selv sørge for at få dine sociale behov opfyldt
Hvis du lige nu har et job i en af de brancher, hvor det er svært at udføre arbejdet remote, kan du med fordel overveje et andet karrierespor, hvor det er nemmere at arbejde hjemmefra. Det kan godt være skræmmende at skulle skifte retning, men hvis du kan mærke, at den manglende mulighed for remote arbejde er lidt en deal-breaker, så er det din trivsel værd at overveje et karriereskift.
3. Skab dit eget remote arbejde: Bliv online freelancer
Der er også den tredje mulighed, at du starter med at arbejde som online freelancer.
At være freelancer betyder, at man er en uafhængig, selvstændig erhvervsdrivende, som hjælper virksomheder med diverse konsulentopgaver – det kan fx være opgaver relateret til marketing, økonomi, salg, rådgivning eller administration. Som freelancer er man ikke ansat i en virksomhed. Du er din egen chef, og kun fantasien og personlige overbevisninger sætter grænser for, hvad der kan lade sig gøre i din freelancebiks.
Fordele ved at blive online freelancer
- Du vælger selv dine daglige arbejdsopgaver og din løn.
- Du kan arbejde alle steder fra, så længe der er en stabil internetforbindelse.
- Der er ingen, der holder øje med, hvornår du “møder ind” – det styrer du selv.
- Det er den nemmeste måde at blive selvstændig på.
- Du vælger selv dine kollegaer – slut med at deale med fnidder på kontoret.
- Du får et fleksibelt arbejdsliv med plads til alle livets vigtigste prioriteter – du behøver ikke spørge nogen om lov til at tage fri eller et smut til lægen.
- Uendelig mulighed for at udvikle dine professionelle kompetencer (tag fx kurser, se videoer på Youtube og spar med andre freelancere på LinkedIn etc.).
- Det kræver ikke den store kapital at starte. Du kommer langt med en laptop, WiFi, gå på-mod og lysten til at lære.
Ulemper ved at blive online freelancer
- Du skal have mange hatte på som selvstændig, og det kan være både spændende, men også udfordrende.
- Hvis du bliver syg, står der ikke en kollega til at tage over for dig, så du skal tænke over, hvad du vil gøre i situationer som denne.
- Din indkomst kan svinge, hvilket sætter krav til din økonomiske planlægning.
- Mange oplever at føle sig ensomme, hvis de ikke sørger for at få deres sociale behov opfyldt på andre måder.
Sådan kommer du i gang med at arbejde remote som online freelancer
5 jobs du kan klare remote
Der er masser af ting, man kan hjælpe virksomheder med. Her er nogle eksempler på opgaver, du kan udføre remote som freelancer:
- Tekstforfatning og oversættelse
- Salg og kundeservice
- Transskribering (skrive ned, hvad andre siger)
- Voice-over (lægge stemme til videoer, reklamer eller lydoptagelser til f.eks. Duolingo)
- Social Media Manager (en der hjælper virksomheder med at administrere sin tilstedeværelse på sociale medier)
Og det er kun et lille uddrag af, hvad virksomhederne efterspørger. Læs også 10 populære freelancejobs, hvis du er nysgerrig på flere muligheder for remote arbejde.
Jeg har ingen erfaring: Vil folk hyre en freelancer som mig?
Hvis du er ny i freelancerverdenen, kan det måske være svært at forestille sig, hvor kunderne skal komme fra, og om der overhovedet findes virksomheder derude, som er interesserede i at hyre en freelancer som dig.
Men tro mig, der er mange virksomheder, der er på udkig efter freelance arbejdskraft.
En undersøgelse af Payoneer fra 2022 viser, at 46% af freelancere oplevede en stigning i efterspørgslen på deres ydelser, mens to tredjedele tror på, at denne tendens vil fortsætte i 2023. Mange virksomheder hyrer freelancere på diverse platforme såsom Upwork, Fiverr eller Freelancer.com.
Upwork havde sidste år mindst 793.000 aktive kunder, hvor de typiske kunder er virksomheder med en gennemsnitlig omsætning på 1-10 millioner dollars (altså 8-68 millioner danske kroner). Hvis vi bare ser på februar i år, så var der 9,9 millioner jobopslag på platformen, lige alt fra datavidenskab og finans til design, marketing og kundesupport. På freelancer.com var der over 20 millioner jobopslag i 2021.
Personligt har jeg selv levet af freelancearbejde siden starten 2019, og jeg har hjulpet tusindvis af freelancere til at gøre det samme.
Der er masser af freelancearbejde at hente. Både for dig som er ekspert og for dig, som ikke føler, du har ret meget erfaring eller den “rigtige” uddannelse.
Kunne du tænke dig at skabe dit eget remote arbejde som online freelancer?
Så er mit minikursus 'Sådan bliver du online freelancer' måske noget for dig. Tilmelding koster kun din e-mailadresse.
Dette minikursus er sponsoreret af mit premium kursus BADASS Freelancer. Det betyder, at når du tilmelder dig minikurset, kommer du også med på mit nyhedsbrev. Her får gode råd og tilbud, der hjælper dig med at få succes som freelancer. Du kan altid framelde dig, når du ikke længere har brug for eller ønsker at høre fra mig.