10 efterspurgte freelancejobs, du kan klare hjemmefra

Af Camilla Grøn | Opdateret: 05/11/2024

Drømmer du om at skifte dit 8-16-job ud med en tilværelse som freelancer? Og er du nysgerrig på, hvilke freelance jobs man kan udføre hjemmefra? Så er den her artikel skrevet til dig. 

Se også: Sådan bliver du online online freelancer (basiskursus til 0 kroner)

Det er blevet mere og mere populært, at arbejde hjemmefra som freelancer end nogensinde før, og det er ikke svært at se hvorfor. At arbejde freelance fra dit eget hjem betyder, at du bestemmer rammerne og arbejder i dit eget tempo. 

Du kan endda tage din arbejdsplads med dig, hvis du trænger til at skifte hjemmekontorets fire vægge ud med mere inspirerende rammer, f.eks. ved at arbejde fra en AirBnB i Lissabon eller en pool i Santa Marta (det har jeg selv gjort som online freelancer). 

I denne artikel tager vi et kig på de 10 mest efterspurgte freelancejobs, du kan udføre hjemmefra. 


Her er, hvad vi kommer ind på:

(Fold ud og klik for at hoppe til den sektion, du synes lyder mest interessant)


Så meget kan du tjene på freelancejobs hjemmefra

Før vi ser nærmere på dine muligheder for at varetage et freelancejob hjemmefra, vil jeg gerne adressere det, du måske sidder og tænker lige nu: 

“Kan det overhovedet betale sig at arbejde freelance?”. 

Det korte svar er: Ja, det kan det godt. 

Lad mig uddybe: Som freelancer ikke det samme indtjeningsloft, som fastansatte har. Din indtjening som freelancer afhænger af, hvilken værdi du kan skabe for dine kunder. Derfor findes der ikke et endegyldigt svar på, hvad du kan tjene som freelancer. Det kommer an på, hvordan du strukturerer din forretning, og hvilke valg, du tager. Jeg har set eksempler på freelancere, der tjener alt fra 350.000 kr. om året til over en million. Og de fleste vælger at arbejde mindre end deres fastansatte kollegaer.

En tommelfingerregel siger, at en gennemsnitlig freelancers timeløn skal være 2,5 gange så meget, som den gennemsnitlige timeløn for en fastansat med samme job. 

Lad os sige, at hvis du arbejder som kontorassistent til en timeløn på 200 kr., skal du gange dette med 2,5 for det samme stykke arbejde som freelancer = 500 kr./timen.

Det kan umiddelbart lyde af meget, men husk på, at du som freelancer også selv skal betale feriepenge, pension, sygedage, faste udgifter til kontor, internet og computer etc. Og du kan ikke fakturere dine kunder for de timer, du bruger på administration og markedsføring af din egen freelanceforretning.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.


De 10 mest populære freelancejobs lige nu

1. Tekstforfatning

Kan du lide at skrive? Så er tekstforfatning måske den rigtige vej at gå for dig. En tekstforfatters rolle er, som titlen indikerer, at skrive tekster til forskellige medier, der inspirerer folk til at handle (f.eks. skrive sig op til et nyhedsbrev, købe et produkt eller dele et opslag). Tekstforfatning er et temmelig bredt felt, og man kan arbejde med mange forskellige tekstgenrer.

En tekstforfatter kan bl.a. skrive:

  • Annoncetekster
  • Blogindlæg
  • Nyhedsbreve
  • Tekster til trykte medier (f.eks. aviser, magasiner, brochurer etc.)
  • Hjemmesidetekster (f.eks. landingssider, kategoritekster, om os-tekster mm.)
  • Videomanuskripter
  • Tekster til apps
  • Tekster til sociale medieplatforme

Tekstforfatning begrænser sig dog ikke kun til denne liste: Du kan f.eks. også arbejde som Ghostwriter, hvor du skriver romaner, noveller eller biografier for andre, samt transskriberer eller oversætter. Arbejdet som tekstforfatter er meget alsidig, hvilket samtidig gør det muligt at specialisere sig inden for én eller to tekstgenrer og skille sig ud fra andre tekstforfattere.

Fordelen ved at arbejde freelance hjemmefra som tekstforfatter er, at du kan gøre det stort set uden omkostninger – du skal blot investere din tid i at forfine dine skrivekompetencer og lære af andre dygtige tekstforfattere. Du behøver ingen Office-pakke, du kan bare bruge gratis tekstbehandlingsprogrammer såsom Google Docs (browser-baseret), OpenOffice eller lignende.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.


2. Design

Når det kommer til digitalt design, er der tonsvis af muligheder for, hvordan du kan arbejde med det som freelancer hjemmefra. Hvis du elsker at lege med farvekort og er visuelt orienteret, så kan du med fordel overveje dine muligheder for at arbejde som (grafisk) designer online.

Du kan f.eks. hjælpe virksomheder med:

  • Web design (opsætning af hjemmeside)
  • Digital markedsføring (f.eks. udarbejdelse af grafisk materiale til virksomhedens hjemmeside og sociale medier)
  • Grafisk opsætning af online kampagner og ads
  • Visuel identitet og brandpersonlighed
  • Logodesign og visitkort
  • Emballagedesign

Du behøver ikke investere i Photoshop eller InDesign for at komme i gang – der findes heldigvis flere gratis billedredigeringsprogrammer til både Mac og Windows, som du kan downloade med det samme. Tag f.eks Canva: et virkelig brugervenligt, online værktøj, som du kan bruge til at udvikle stort set alt grafisk design – fra annoncer og opslag til sociale medieplatforme til brochurer, guides, e-bøger og meget andet. Du kan også downloade Photoscape X eller GIMP, som begge er populære redigeringsprogrammer. Du behøver ikke kende de her programmer på forhånd, bare søg efter guides på Youtube, læn dig tilbage og lær.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.


3. Digital markedsføring

De fleste virksomheder vil gerne blive set og tiltrække kunder, og netop derfor er digital markedsføring tæt på uundgåeligt. Samtidig giver det mulighed for at udvikle deres brand og opbygge tætte relationer med målgruppen. 

Der er mange måder, man kan arbejde med digital markedsføring på, og det er her, du kommer ind i billedet. Du kan f.eks. hjælpe virksomheder med:

  • SEO (søgemaskineoptimering)
  • Email-markedsføring
  • Organisk markedsføring på sociale medier
  • Strategi og målgruppeanalyse
  • Markedsanalyser
  • Annoncering (Google Ads og Meta Ads)
  • Community management (f.eks. besvare virksomhedens kundehenvendelser på diverse digitale platforme).

… og meget mere. Digital markedsføring er et temmelig bredt felt og begrænser sig ikke kun til det ovennævnte. Der er tusindvis af veje, du kan gå ud af og mindst lige så mange værktøjer, du kan bruge i din egen og dine kunders digitale markedsføing: Ahrefs (søgeordsanalyser), Mailchimp (udvikling af nyhedsbreve), Monday.com (CRM-system), Trello (projektstyring), Google Ads (opsætning af annoncer) for at nævne nogle få.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.


4. Social Media Management

At arbejde med sociale medier er noget, som stort set alle virksomheder gør (eller bør gøre) for at bevare en konkurrencedygtig position på markedet. Der er kamp til stregen, når det gælder forbrugernes opmærksomhed, og de sociale medier er strategiske platforme, som nemt kan tilgås af alle. Social media management er en underkategori til digital markedsføring, men jeg fremhæver den alligevel her, fordi der er gode muligheder for at arbejde som freelance social media manager – social media management var faktisk blandt de 10 mest efterspurgte kompetencer inden for marketing i 2022.

En social media manager hjælper virksomheder og organisationer med at håndtere marketing- og brandbuilding-aktiviteter på forskellige sociale medieplatforme. Deres daglige opgaver omfatter at skabe visuelt, video- og skriftligt indhold til deling på sociale medier, udvikle en strategi for sociale medier, analysere engagementsdata, engagere sig med brugerne og øge brandets online tilstedeværelse. Hvis det er denne vej, du ønsker at gå, kan du med fordel specialisere dig i én eller to medier f.eks. TikTok og Snapchat eller Instagram og Facebook.


5. Virtuel assistance 

I enhver virksomhed er der opgaver, som bliver forsømt, glemt eller nedprioriteret. Det kan også være, der ikke er helt nok arbejde eller budget til at oprette en fuldtidsstilling. Virtuelle assistenter er blevet populære blandt virksomheder, fordi de kan træde til og hjælpe der, hvor de ikke selv har hverken tid eller kompetencer til at løse opgaverne.

En virtuel assistent (VA) er en freelancer, der hjælper virksomheder med ad hoc opgaver online. Det kan f.eks. være:

  • Opdatering af sociale medier
  • Vedligeholdelse af hjemmeside
  • Dataindsamling
  • PR
  • Referatskrivning
  • Mødebooking
  • Korrekturlæsning og oversættelse af virksomhedsdokumenter
  • Projektkoordinering
  • Kundeservice og kundekontakt (online chat support)
  • Diverse administrative opgaver

Som freelance virtuel assistent kan du med andre ord hjælpe virksomheder med lidt af hvert, plukke opgaver fra forskellige områder i deres forretning, som du hjælper med og dermed sammensætte en alsidig freelanceforretning for dig selv.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.


6. Videoredigering, voice-over og undertekster

Som online freelancer kan du arbejde med videoredigering på forskellige måder og hjælpe virksomheder med at eksponere deres produkter eller ydelser via fængende reklamevideoer, produktfilm, short-form-videoer (mindre end 60 sekunders varighed), explainer-videoer og lignende. 

Du kan f.eks. tilbyde dine kunder at skyde videoerne, redigere råmaterialet og lave et voice-over, hvor det giver mening. Der kan også være tilfælde, hvor den enkelte virksomhed blot mangler nogen til at redigere råmaterialet f.eks. via klipning, lysregulering, farvemætning og meget mere.

Og hvis du synes, at videoformatet er sjovt at arbejde med, er dette kun toppen af kransekagen: Du kan også arbejde med animationsvideoer samt lægge undertekster på spillefilm og TV-serier, som udgives på diverse streamingtjenester.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.


7. Salgsarbejde

Du kan arbejde freelance som sælger, hvor du foretager opsøgende B2B-salg for virksomheder. Alle virksomheder trives kun i det omfang, der kommer kunder ind ad døren, og du kan hjælpe dem med at række ud til potentielle kunder.

Du kan f.eks være den, der ringer kold kanvas eller kontakter mulige kunder via LinkedIn og andre online fora. Det kan også være, at du udelukkende arbejder med varme leads (kunder, der er klar til at købe), der ringer dig op, fordi de har set en annonce eller har bedt om på anden vis at blive ringet op via virksomhedens hjemmeside.

Derudover kan du også rådgive virksomheder i deres salgsteknikker og -strategier og hjælpe dem med at udvikle og optimere disse områder. 


8. Softwareudvikler

Som freelance softwareudvikler designer og udvikler du softwareprogrammer, der kan udføre en bred vifte af opgaver for mange forskellige virksomheder. Du kan bl.a. designe applikationer til forskellige enheder og styresystemer, såsom apps og programmer til Windows-, Mac- og Linux-enheder.

Mange softwareudviklere specialiserer sig inden for et bestemt område, f.eks. webudvikling eller udvikling af mobilapps. Prøv at leg lidt med de forskellige kodesprog og se, hvad du synes bedst om, f.ek.s Java, Python og C++.

Det er vigtigt, at koden du leverer er effektiv, pålidelig og nem at vedligeholde for dine kunder. Men hvis de ikke har tid til at vedligeholde det, kan du jo gøre det for dem. Derudover er det en fordel, at du kan kommunikere med kunder og interessenter for at forstå deres behov og krav samt at forklare tekniske koncepter på en måde, der er let at forstå for ikke-tekniske personer.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.

 

9. Revisor (bogholder)

Er du god med tal, og elsker du at sætte ting i system? Så er der masser af freelancejobs at hente som revisor, bogholder, regnskabsassistent og lignende (kært barn har mange navne).

En revisor er specialiseret i at administrere finansielle poster og transaktioner. Personen er ansvarlig for at sikre, at en virksomheds regnskaber er nøjagtige og overholder de relevante love og regler. En af de vigtigste opgaver for en revisor er bogføring, som indebærer at holde styr på alle økonomiske transaktioner, såsom salg, udgifter og betalinger. Dette er en vigtig del af regnskabsprocessen, da det sikrer, at alle økonomiske data er nøjagtige og opdaterede.

Alle virksomheder har brug for nogen til at administrere deres regnskaber og sikre, at de er i overensstemmelse med relevante love og regler. Fra bogføring og overholdelse af skatteregler til finansiel analyse, kan du som freelance revisor give værdifuld indsigt og vejledning i virksomheders regnskaber, så de kan træffe informerede beslutninger om deres økonomi.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.


10. Dataanalytiker

Dataanalytikere spiller en afgørende rolle i den digitale, datadrevne tidsalder, vi lever i lige nu. Hvis du godt kan lide at analysere forskellige typer datasæt, så er freelancejobbet som dataanalytiker måske vejen, du skal gå.

Helt konkret arbejder en dataanalytiker med indsamling, rensning og organisering af data fra forskellige kilder ved brug af værktøjer som Excel, SQL og Python etc. Derudover arbejder en dataanalytiker også med datavisualisering, hvor den udvundne data sættes op i diagrammer, grafer og illustrationer mm., som bidrager til en klar og præcis formidling. 

Som datalanalytiker er du ansvarlig for at identificere tendenser, mønstre og relationer i data, så virksomhedens forskellige afdelinger kan drage mest muligt nytte af dem, forbedre deres præstationer og nå deres mål.

Og hvis du kan lide at arbejde med forskellige områder, er mulighederne mange: Datasæt udledes i marketing og salg såvel som i forbrugerundersøgelser og kundeindsigter og meget mere.

Vil du lære mere om, hvordan du kommer i gang som freelancer, kan du på denne side tage et basiskursus, der får dig i gang for 0 kroner.


Fordele og ulemper ved at arbejde freelance hjemmefra

I princippet kan alle, der har lyst, varetage et freelancejob hjemmefra. Det er bare et spørgsmål om at tro på sig selv og have lyst til at lære. Det eneste, det kræver af reelt udstyr, er en computer og en stabil internetforbindelse – simpelt, ikke?

Som freelancer har du en enestående mulighed for at strikke dit drømme arbejdsliv sammen: Tænk at kunne vælge og vrage mellem konkrete arbejdsopgaver og samarbejdspartnere, mens du udvider dine faglige kompetencer og dit netværk – helt på egne vilkår, og uden at nogen dømmer dig for at tage fri midt på ugen, arbejde i nattøj eller starte arbejdsdagen kl. 12. Du bestemmer selv din indtjening, og hvor meget du vil arbejde.

Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at det at være freelancer og arbejde hjemmefra også kommer med nogle ulemper, som leder mig videre til bagsiden af “frihedsmedaljen”.

Jeg plejer at sige, at du skal lade være med at blive selvstændig, hvis du ikke er villig til at bestemme selv. Som freelancer er det nemlig dig, der er både chef og leder. Og det betyder at du skal være villig til at træffe (mange) beslutninger. F.eks. om hvad du vil sælge, hvordan du vil markedsføre dig og ikke mindst hvorfor. Derudover skal du også tage dig af de ting, som du måske ikke altid finder sjovest, såsom regnskab, salg eller andet, der ikke lige ligger indenfor dit kompetencefelt. Du kan også vælge at uddelegere og betale dig fra disse opgaver, men ansvaret vil stadig være dit.


Kom godt i gang med freelancejobs hjemmefra

Er du klar til at tage skridtet videre?

For 0 kroner kan du komme med på mit 10 dages basiskursus, hvor du lærer, hvordan du kommer i gang med at arbejde freelance hjemmefra. Jeg har lavet kurset specielt til dig, der drømmer om et friere arbejdsliv og er nysgerrig på, hvordan man kan få succes med at arbejde som online freelancer.

Du får bl.a. svar på:

  • Hvad kunderne efterspørger
  • Hvor du lander dine drømmekunder
  • Hvordan du sælger dig selv (introduktion til pitching)

Derudover deler jeg mine bedste tips til freelancevenlige softwares og programmer, du med fordel kan bruge i din egen forretning – fra opsætning af hjemmeside og erhvervskonto til fakturering, kundehåndtering og tidsrapportering – samt bonusvideoer om SKAT, moms og Dinero (brugervenligt regnskabsprogram).

Det eneste du skal gøre for at få adgang til mini-kurset er at tilmelde dig med din e-mailadresse.

Indtast din email og få minikurset leveret i din indbakke for 0 kroner
Tilmeld freelance minikursus

Dette minikursus er sponsoreret af mit premium kursus BADASS Freelancer. Det betyder, at når du tilmelder dig minikurset, kommer du også med på mit nyhedsbrev. Her får gode råd og tilbud, der hjælper dig med at få succes som freelancer. Du kan altid framelde dig, når du ikke længere har brug for eller ønsker at høre fra mig.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>