Træd folk over tæerne (og sælg mere!)

Af Camilla Grøn | Opdateret: 25/03/2022

Min overskrift lyder nok lidt kontroversiel.

For det giver da slet ikke mening at træde folk over tæerne og regne med at de bagefter har lyst til at købe af en.

Hvis du tænker sådan, så har du ret.

Men derfor skal du stadig træde på folks fødder.

Hvorfor? – tænker
du.

Fordi du ikke kan ’please’ Gud og hver mand.

Hvis du forsøger at være den bedste løsning for alle, ender du med blot at være den dårligste løsning.

For at skabe værdi for dine kernekunder, er du nødt til at skille dig ud fra mængden. Vise du har kant.

Nogen vil ELSKE dig for det. Andre vil blive drønirriterede og trykke “unfollow” med det samme (og måske sender de dig endda en grim besked på vejen ud).

Det lyder ikke særlig rart. Men det er en god ting.

De mennesker der dumper dig kaldes ”haters”.

De bliver aldrig glade og tilfredse kunder i din butik. Derfor kan du lige så godt opgive at slikke dem i rumpetten, og i stedet give dine kernekunder den hele version af dig.

På den måde kan du komme tættere på dem, der rent faktisk er et godt match for dig og din forretning.

Du har sikkert hørt den her før:

Du kan være den lækreste og saftigste fersken i verden, og
der vil stadig være nogen mennesker, der hader ferskner.

Sådan er livet bare. Så du kan lige så godt bruge det til din fordel.

Du har sikkert regnet den ud allerede.

Dem du skal træde over tæerne, er selvfølgelig dem, der “hater”. Dem som ikke er dine ideelle kunder.

Selvom de måske har et behov, du kan opfylde, eller et problem, du kan løse, betyder det ikke, at du er den bedste til det (for dem). Også selvom du er den bedste i din branche.

Det skyldes det her:

Når det kommer til kundetilfredshed, vægter menneskelige faktorer som personlighed, meninger og idealer meget højere, end hvor godt dit produkt eller håndværk egentlig er.

Det er grunden til, at Nike kan have stor succes med kontroversielle kampagner, som f.eks. Colin Kaepernick, selvom de medfører en kæmpe shitstorm.

Det Nike gjorde med Colin Kaepernick-kampagnen var at sortere godt og grundigt i deres kunder. Det kaldes at målrette sin kommunikation (targeting) og det er en af de vigtigste koncepter i markedsføring.

Fordi det virker!

De har valgt de kunder fra, som ikke var deres kernekunder alligevel. Og på samme tid har de valgt deres kernekunder til og styrket relationen til denne målgruppe.

Faktisk i så høj en grad at Nike’s kernekunder i dag ville vælge Nike over ethvert andet sportsbrand – uanset pris eller design – bare fordi de deler det samme værdisæt.

Det er stærke sager.

Så hvordan målretter du din kommunikation?

Hvis du sidder i et annonce-program på Google eller Facebook kan det virke nemt at målrette dit budskab mod de rette mennesker.

Du vælger din målgruppe og sender kampagnen afsted. Slut prut.

Men husk at det, du siger, også skal være målrettet (ellers mister din annonce sin gennemslagskraft).

Så hvornår ved du, at du er målrettet nok med det, du siger?

Det er meget enkelt:

Når det føles lidt ubehageligt at trykke på send. Når du får lidt ondt i maven, fordi du føler dig blottet og er bange for at nogen er uenige. Når du får følelsen af, at du kommer til at træde nogen over tæerne.

Så ved du, at du er på rette spor.

Nemt at sige, svært at gøre

Sidder du og krøller tæer bare ved tanken om at skulle udstille dig selv og fornærme nogen?

Det er kun naturligt. Faktisk er denne reaktion et instinkt, der ligger dybt i os som mennesker. Vi vil gerne være en del af flokken.

Derfor holder du dig tilbage. For ikke at skille dig ud.

Det er en af de mest brugte taktikker til at passe ind i gruppen (og den væsentligste grund til at passiv mobning stadig finder sted, selvom ingen synes om det)

Problemet med denne taktik er, at du ikke lader dine potentielle kunder vide, hvem du rent faktisk er. Du skiller dig ikke ud fra flokken.

Det er ærgerligt. For det er den nemmeste måde til at få 80% af dine følgere til at falde pladask for dig – og alt hvad du står for.

Det er din personlighed der gør, at folk bliver købeklare (uden at stille spørgsmålstegn).

Hvis du bare er et anonymt, kridhvidt whiteboard, er du kedelig og nem at erstatte. Så snart dine (potentielle) kunder støder på et andet alternativ med mere personlighed, skifter de til det. Også selvom de ikke er 100% enige med din konkurrent.

Det som kunderne i virkeligheden længes efter, er det menneskelige aspekt. Og du bliver menneskelig, når du tør skille dig ud og have en holdning.

Den eneste måde, du kan blive uerstattelig på, er ved at være dig. For der findes kun én dig. Og heldigvis for det.

Hvad så nu?

Jeg håber, at denne artikel har givet dig mod på at være mere hudløs ærlig og mere dig, både i det offentlige rum og i din markedsføring. Når du skriver opslag på de sociale medier, laver annoncer eller skriver tekst til din hjemmeside.

Hvad tænker du om “træd folk over tæerne”-strategien? Giv mig din ærlige mening (også selvom du er uenig eller har en anden vinkel at bidrage med).

Kærligst,

 • En god reminder. Tak for endnu et godt indlæg, Camilla. Siden jeg besluttede mig for at udbrede stilhed som møde- og ledelsesværktøj, har jeg mødt rigtig meget modstand. Især fra dem, som taler meget. Mange tolker min stilhedsmission som en trussel eller kritik mod deres frihed til at snakke løs. Men ligesom du beskriver det, har jeg fået endnu mere opbakning fra dem, der ikke lader sig skræmme af ordet stilhed og som savner mere nærvær, refleksion og eftertanke i deres møder.
  Mh Bastian
  P.S. Jeg kan ikke finde kommentarerne til dit indlæg? Det kan vel ikke være rigtigt, at der slet ikke er nogen, som vil kommentere din gode pointe.

  • Jeg er vild med din stilhedsmission. For mig giver det SÅ meget mening. Så jeg er glad for, at høre at du, trods modstand, har fået en overvældende god modtagelse – det er også min opfattelse, når jeg følger dig.
   Når man har en værdifuld mission, kan man ikke undgå at nogle mennesker stejler. Det er bare tegn på, at man er på rette vej.
   Jeg har også delt denne artikel ovre på LinkedIn, så der ligger de fleste kommentarer: https://www.linkedin.com/pulse/tr%C3%A6d-folk-over-t%C3%A6erne-og-s%C3%A6lg-mere-camilla-groen/ Men du er den første til at kommentere på originalen her på siden 🙂
   Tak for at dele dine oplevelser og overvejelser med os andre. Hav en god dag – og “keep up the good work” som de siger 🙂

 • Fantastisk skriv og en vigtig reminder til mig – og alle de andre – der gerne vil at alle kan lide os, vores produkter, vores holdninger (indsæt frit hvad ellers) 😉
  Er ny her hos dig – og er vild med dig 😉

 • Fint skriv, men targeting behøves vel ikke træde nogen over tæerne. Altså – det behøves vel ikke at gå ud over nogen at nå andre? Skal der nødvendigvis fornærmes?

  Det er vel bare en direkte “cut the crab” kommunikation der rammer lige ind og griber fat i den idealkunde du er ude efter og vel mere et spørgsmål om præciseret focus og ikke at brugen spildtid på dem, der alligevel ikke er “target”.

  /Thomas

  • Netop, Thomas. Problemet er, at mange holder sig selv tilbage fra at kommunikere 100% til kernekunderne, fordi de er bange for at risikere at “andre” bliver sure eller fornærmede. Derfor har jeg lavet denne vinkel på artiklen. Men det er helt rigtigt, at man ikke nødvendigvis kommer til at træde nogen over tæerne ved at være laser-fokuseret i sin kommunikation. 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >