Sådan finder du ud af, hvor meget du kan få i udlandsstipendium

Af Camilla Grøn | Opdateret: 19/11/2022

Det er muligt at få støtte til at betale studieafgift (tuition fee), hvis man skal læse en hel kandidat i udlandet, eller hvis man er ‘freemover’ (selvarrangeret studieophold som led i dansk uddannelse) på bachelor- eller kandidatniveau. Denne støtte hedder udlandsstipendium, og hvor meget støtte man kan få, varierer fra uddannelse til uddannelse og hvilket område man læser indenfor.

Normalt får man først en afgørelse om, hvor meget man kan få, efter uddannelsen er optaget på Fast Track-listen. Men dette tager i gennemsnit 2,5 måned (og det kan sagtens tage længere tid i perioder). For nogen kan størrelsen af støtten være af afgørende betydning i forhold til om man kan få råd til at tage uddannelsen i udlandet eller ej. Derfor kan det være meget rart at vide, hvad chancerne er for økonomisk støtte er på forhånd.

Du behøves heldigvis ikke vente 2,5 måned for at få en idé om, hvor meget støtte du kan få til din uddannelse. Læs med her, hvor jeg fortæller, hvordan du kan finde ud af hvor stort et beløb, du er berettiget til gennem udlandsstipendium.

Jeg skal gøre opmærksom på at jeg ikke er ekspert på området. Jeg videregiver blot min erfaring fra da jeg selv søgte udlandsstipendium til min uddannelse i Perth. Satserne i dette blogindlæg er kun af vejledende art, og man skal være opmærksom på, at SU kan ende med at komme med en anden afgørelse.

Hvem kan få udlandsstipendium?

Man kan få udlandsstipendium til at dække studieafgift (tuition fee) til:

  • en hel videregående uddannelse på kandidatniveau (f.eks. en master) i udlandet.
  • et studieophold som led i ens danske videregående uddannelse (f.eks. study abroad). Dette er kun for freemovers (selvarrangerede studieophold) og ikke for studerende, der rejser til et partneruniversitet (alm. udveksling).

Man kan kun få udbetalt udlandsstipendium til at dække tuition fee hos det udenlandske universitet. Med andre ord kan man ikke få mere i udlandsstipendium end dét beløb, man skal betale i tuition fee, uanset hvor mange kroners støtte en uddannelse er sat til. F.eks. hvis jeg har fundet ud af, at min uddannelse er berettiget til 64.700 kr. støtte per år, men min studieafgift til universitetet kun er 30.000 kr. per år, så kan jeg kun få udbetalt 30.000 kr i udlandsstipendium.

Læs også: SU, udlandsstipendium og Fast track listen

Sådan udregnes satsen

Studieretning og uddannelsesområde er afgørende for, hvor stort et udlandsstipendium, man er berettiget til. Man får udbetalt lige så meget som et dansk universitet ville få i støtte for en tilsvarende uddannelse i Danmark.

I nogle tilfælde kan det virke fuldstændigt absurd, hvordan størrelsen på støtten afgøres, men sådan er reglerne nu engang. F.eks. kunne jeg få 19.800 kr. ekstra støtte per år ved at vælge en kommunikationsuddannelse i modsætning til international handel eller markedsføring. Også selvom at kommunikationsuddannelsen ikke var dyrere i studieafgift end de to andre.

Hvis du læser en uddannelse i markedsføring, som også har elementer af kommunikation, kan det derfor være bedre at kategorisere den som en kommunikationsuddannelse, når du søger om optagelse på Fast Track-lisen.

Satserne på udlandsstipendium

Baseret på en kort gennemgang af Fast Track-listen. Kan jeg se at satsen overordnet set er fordelt således i 2016:

  • 94.500 kr. per år: medicin, veterinærvidenskab, ingeniørvidenskab, byplanlægning, kemi, biologi og IT
  • 64.700 kr. kr. per år: kommunikation, idræt, sundhed, IT ledelse/management og medievidenskab.
  • 44.900 kr. per år: handel, økonomi, markedsføring, ledelse/management, jura, sprog, teologi, filosofi, (hus)dyrvidenskab og uddannelsesvidenskab/lærer.
  • For kunstneriske og kulturelle uddannelser se her.

Nogle uddannelser ligger lige midt i mellem to fagområder, f.eks. var mit interessefelt markedsføring og kommunikation. Og så kan det være værd at tænke sig om, når man sender sin ansøgning afsted.

Jeg så at der er en, der har været snedig på Fast Track listen og har fået en uddannelse i “Marketing Communication” kategoriseret under kommunikation og derved har opnået 19.800 kr. mere i støtte per år i forhold til en anden uddannelse, ved samme navn, hvor der er søgt om støtte under fagkategorien marketing. Det trick hapsede jeg også.

For at få det bedste bud på, hvor meget du kan få til din specifikke uddannelse, bør du selv gå ind og kigge på Fast Track listen eller takstkataloget, finde tilsvarende uddannelser, og se hvad de har fået i udlandsstipendium.

Held og lykke!

Leder du efter andre måder at samle penge til et udlandsophold?

Læs også: Tjen penge, mens du er væk: Sådan bliver du online freelancer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>