Skriv en god legatansøgning (11 tips du ikke finder andre steder)

Af Camilla Grøn | Opdateret: 19/11/2022

Hvorfor skal det være så hemmeligt? Altså, det der med at skrive en god legatansøgning.

Jeg har været igennem hele møllen to gange nu

1) da jeg tog på udveksling på min bachelor, og

2) da jeg læste hele min kandidat i udlandet.

Alle steder på nettet står der en masse overfladisk vrøvl om, hvordan man skriver den bedste legatansøgning. Man fristes til at tro at disse artikler er skrevet af folk, der aldrig selv har haft brug for at søge legater.

Men jeg har endelig fundet ud af, hvad det er legatadministratorerne er ude efter. Jeg endte med at få hele min studieafgift på over 200.000 kr. dækket. (Pssst… se min liste over legater til kandidater i udlandet lige her)

Så nu skal det ikke være nogen hemmelighed mere. Jeg har besluttet mig for at dele mine bedste tips til at skrive en drøngod motiveret legatansøgning!

(Disse legat-tips henvender sig primært til folk, der søger legater til udlandsstudie, men andre legatansøgere kan nok også drage nytte af dem)

1: Svar på disse 9 spørgsmål

Det kan være svært at komme i gang med sin legatansøgning. Hvad er det liiige man skal skrive?

For at undgå tidlig skriveblokade har jeg lavet en række spørgsmål, du kan bruge til at komme i gang. De er også gode til at give din ansøgning struktur og for at sørge for, at den holder sig til dét, der er relevant. Forsøg at skrive så kort og præcist som muligt, men hvor du samtidig sørger for, der er en god kontinuitet i teksten.

  1. Hvem er du?
  2. Hvad studerer du nu? (hvis du er under uddannelse. Ellers: Hvad laver du?
  3. Hvilket formål søger du støtte til? (f.eks. master i udlandet – hvilken og hvor? Eller udveksling – hvor og hvilke fag?)
  4. Hvorfor vil du tage den uddannelse?
  5. Hvornår skal du studere i udlandet?  (præcise datoer fra og til)
  6. Hvorfor er dette formål relevant i forhold til fondens formål?
  7. Hvorfor og hvordan er studiets (/valgfagenes) indhold relevant i forhold til din (fremtidige) uddannelse/karriere?
  8. Hvordan er dit studieophold relevant set i et større perspektiv? (f.eks. dansk erhvervsliv, globalt perspektiv, dansk/international sundhed, den private/offentlige sektor osv.)
  9. Hvor mange penge har du brug for? (angiv beløb og referer til budget i bilag)

Det er en god idé at afslutte med at sige, at du, hvis du modtager legatet, er villig til efterfølgende at sende en rejserapport samt oversigt over, hvorledes beløbet er anvendt. 

I nogle tilfælde (læs: ikke alle!) kan det være en god idé at inkludere et bilag, der beskriver din hidtidige beskæftigelse. Altså et slags narrativt CV, der forklarer alle de vigtige begivenheder i dit liv.

Det kan give fonden en bedre forståelse af, hvem du er, og hvorfor dette udlandsophold er relevant for dig. F.eks. hvilket gymnasium du gik på, og hvilken studieretning, du havde og hvilke karakterer, du fik. Hvilke relevante fritidsjobs/frivilligt arbejde du har haft osv.

På den måde kan du også korte ned på den motiverede ansøgning og kun inkludere det, der er allermest nødvendigt.

2: Vær specifik

Som udgangspunkt fylder den gode legatansøgning kun en A4-side. Lad være med at inkludere irrelevante informationer og vær præcis med dit sprog. Det vil tage længere tid at skrive din legatansøgning end du regner med, så start i god tid og vær forberedt på at lave flere versioner, hvor du for hver gang, gør din ansøgning mere specifik og skærer ned.

3: Vær relevant

Hvis du eksempelvis søger hos en fond med tilknytning til det sogn, hvor du voksede op, er det vigtigt at du fokuserer på din opvækst, din families tilknytning til området og din tidligere skolegang og akademiske fremdrift til nu.

Omvendt skal du ikke forvente, at de er særlig interesseret i at høre om alle de studierelevante jobs, du har haft, eller hvilke case-konkurrencer du har deltaget i på universitetet.

Omvendt, hvis du søger hos en handelsorienteret fond er de højst sandsynlig ligeglade med, hvilke karakterer du fik i gymnasiet og folkeskolen. De vil høre om din universitetsuddannelse, dine ambitioner for fremtiden (set i et handelsperspektiv), og hvordan dit studie kan hjælpe med at fremme dansk erhvervsliv.

Er du derimod medicinstuderende, og søger hos en fond specielt for læger og sygeplejersker, skal du argumentere for, hvordan du kan hjælpe til ude i verden og bringe viden og erfaring med hjem til Danmark.

Tænk ud over din egen snude og se efter, hvad der er relevant fra fondens synspunkt.

4: Identificér dine “salgs-pointer”

Sørg for at læse alt omkring den fond, du vil søge legat hos. (Ja, det tager tid, men pengene er godt givet ud, hvis du får legatet, så lad være med at give op på forhånd. Gør dit bedste!)

Notér ned, hvad der lægges vægt på, og identificér hvilke salgs-pointer, du kan bruge for at gøre dig relevant til formålet. Lav en mini-brainstorm, og rangér, hvilke pointer der er vigtigst at få med.

F.eks. skriver Kai Lange og Gunhild Kai Langes Fond at de yder støtte til formålet:

Studierejseophold i udlandet for økonomistuderende

Vi støtter initiativrige økonomistuderende til at realisere drømmen om at dygtiggøre sig ved studier i udlandet, med he[n]blik på efterfølgende at arbejde i en privatejet erhvervsvirksomhed.

Det er også vigtigt at bemærke, hvad fonden IKKE støtter:

Fonden støtter ikke:

Økonomistuderende, som endnu ikke har bestået en bacheloreksamen.

Ph.d – studerende.

Hvis fonden ikke støtter dit formål, så lad være med at søge. Det er spild af din og fondens tid. Men vær opmærksom på at nogle legaters formål blev formuleret for lang lang tid siden og afspejler ikke nutidens ordforråd. Eksempelvis kan økonomistuderende sagtens tolkes i bredere forstand, som hvad vi måske nærmere ville kalde handelsstuderende i dag.

Jeg havde i hvert fald held med at søge legatet fra eksemplet her til en kommunikationsuddannelse, der er handelsorienteret.

Så mine “salgs-pointer” i forhold til dette legat var at argumenterer for, hvordan min uddannelse kunne gavne dansk handelserhverv. Jeg argumenterede blandt andet for:

  1. hvor vigtig kommunikation og engelsk sprog er for den internationale handel
  2. den enestående mulighed for at lære om og af Australiens historie som vestlig handelspartner med asiatiske lande, hvilket er interessant grundet Danmarks stigende handel med Asien

Derudover refererede jeg til statistikker, der bakkede mine argumenter op.

5: Bevis hvor bevises kan (bilag!)

Det er en god idé at bruge statistikker eller andre pålidelige kilder (peer-reviewed articles) til at bevise sine påstande og støtte op om dine argumenter.

Fodnoter er oftest den bedste måde at referere på i en legatansøgning, da det ikke forstyrrer læsningen. Husk også på at det ikke er en kandidatafhandling, du er ved at skrive, så alt med måde. Inkludér kun referencer til dine vigtigste pointer.

Har du et snit på 10? Fedt! Nævn det kort i din ansøgning (hvis det er relevant) og husk at vedlægge bevis for det (som bilag).

Hvis du har mange bilag (3 eller derover) er en god idé at lave en bilagsoversigt, så det er nemmere for administratoren at finde rundt i dine bilag og finde frem til dem, han/hun er mest interesseret i. På den måde viser du også, at du værdsætter hans/hendes tid – og det kan de godt lide!

6: Budget, budget, budget!

Budgettet er dit vigtigste bevis for, at du har brug for de penge du søger. Gør dig umage med at udfærdige det. Og bak dine tal op med beviser, hvor det er muligt og gør det klart hvilken valutakurs du benytter (f.eks. 1 AUD = 5DKK).

Google “cost of living [Indsæt bynavn/land]” og se hvad du kan finde. Nogle universiteter har næsten gjort hele forarbejdet for dig (se her), så spørg dit universitet om de har noget lignende, eller se om andre universiteter i nærheden har.

7: Referencer og anbefalinger er vigtige!

Anbefalinger er dit bevis på, at det du siger om dig selv er rigtigt. Det er også en måde at vise, hvor god du er, uden af fremstå for selvfed (socialt bevis!)

Det vigtigste her er, at du ikke bare bruger en gammel anbefaling fra en tidligere arbejdsgiver. Du skal ud og søge nye, relevante anbefalinger, der er skrevet specielt til dette formål!

F.eks. er det ti gange bedre at anbefalingen starter med Kære legatadministrator / Dear Scholarship Committee end Til rette vedkommende / To whom it may concern.

Husk at en god anbefaling ikke blot skal rose dig, den skal også forklare, hvorfor dette udlandsophold vil være særligt nyttigt for dig.

8: Gå i gang i god tid!

Du kommer til at bruge lang tid på at researche, skrive kladder, lade kladden ligge i noget tid, komme tilbage til den og omskrive den igen og igen.

Det er en god idé at begynde at overveje, hvad du vil skrive så tidligt som muligt i din ansøgningsproces. Lad være med at sende dit første forsøg på ansøgningen ind (medmindre deadline er lige nu og her!). Dine første ansøgninger er oftest ikke de bedste, og hvis du kommer tilbage til ansøgningen efter nogle uger eller måneder, vil du opdage, at der er meget du kan forbedre.

Forvent ikke at skrive den perfekte ansøgning i første hug. Det tager tid, så tag et skridt ad gangen.

9: Lidt om at (gen)bruge gamle legatansøgninger

DON’T: Lad være med at lave en standardansøgning, som du sender til alle fonde. Det bliver hurtigt irrelevant og overfladisk.

DO: Hvis du allerede har skrevet en god ansøgning til en specifik fond, er der heller ikke grund til at opfinde den dybe tallerken igen. Du kan genbruge strukturen til den næste ansøgning. Her er det bare vigtigt, at du identificerer alle dine “salgs-pointer” fra den gamle ansøgning, og at du erstatter dem med nye “salgs-pointer”, der specifikt relaterer til næste fond, du søger. Husk at slette irrelevante pointer!

10: Vær ærlig (men underdriv ikke!)

Du skal ikke lyve i din ansøgning! Men du skal bestemt heller ikke underdrive.

Du føler måske, du “overdriver” lidt, hvis du skriver, du tager på dette udlandsophold for at lære andre kulturer at kende og blive en mere intelligent verdensborger.

Men hvorfor synes du egentlig, det er at overdrive, hvis der er lidt sandhed i det?

Muligvis føler du, at du overdriver, fordi du også har så mange andre (mere spændende) grunde til at tage afsted.

Men fonden er jo ikke interesseret i at høre, at du tager til Argentina, fordi du synes, argentinske piger er smukke. Det er en personlig grund. Og ligesom til en jobsamtale, skal du virkelig spille på de objektive og professionelle grunde til, at du vil afsted.

Find ud af, hvad dit udlandsophold kan give dig udover det, der var den første grund til at du ville afsted. Brug disse grunde til objektivt at argumenterer for, hvorfor det er en god idé, at du tager afsted.

11: Få andre til at korrekturlæse

Få din ansøgning korrekturlæst af én eller flere. Spørg gerne hvad de synes, og bed dem om konstruktiv feedback. Altså hvad kan de lide, og hvad kan de ikke lide – og hvorfor! Hvorfor er vigtigt! (Vi kan alle have meninger om noget, men meninger, der ikke kan begrundes, hjælper ikke rigtigt på noget)

Vær kritisk over for den feedback, du får tilbage. Feedback er godt, men det er ikke altid, dine venner og familie ved bedst. Dine korrekturlæseres mening er muligvis i strid med, hvad fonden beder om.

Husk også at bede dine korrekturlæsere om at udpege steder, hvor du nævner ting, de mener sagtens kan udelades. De er bedre til at se objektivt på din ansøgning end du er. (Kill your darlings!)

Og måske du skal uddybe nogle andre steder, for at få læseren til at forstå din pointe (eller kan denne pointe måske udelades?)

Jeg håber du kunne bruge mine råd. Smid gerne en kommentar nedenfor, hvis du har andre gode tips eller hvis du har spørgsmål.

Leder du efter andre måder at samle penge til et udlandsophold?

Læs også: Tjen penge, mens du er væk: Sådan bliver du online freelancer

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>