fbpx

SU, udlandsstipendium og Fast Track-listen

I Danmark er vi så privilegerede at få penge for at studere. Og ikke nok med det. Vi kan oven i købet tage til udlandet for at studere og tage pengene med os. Og hvis vi studerer på kandidatniveau, kan vi endda få økonomisk hjælp til at betale studieafgiften på det udlandske universitet. Pretty lucky, huh?

Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre ved at Staten på en måde sikrer sig, at undervisningen lever op til en vis standard, som kan godkendes efter dansk målestok. Ligesom med alle bureaukratiske processer kan dette dog gå hen og blive en langsommelig opgave. Det er ikke for sjov at SU-styrelsen anbefaler at gå i gang i god tid.

Der er tre privilegier man kan tage med sig til udlandet

  • SU (samme sats som hvis man bor i Danmark)
  • Udlandsstipendium (støtte til at betale studieafgift til det udenlandske universitet. Summen afhænger af studium og kan ikke overstige den reelle studieafgift)
  • SU-lån (der findes det normale månedlige SU-lån, man kender hjemme fra Danmark, og så findes der et SU-lån, der kan bruges til at betale resten af studieafgiften, hvis udlandsstipendiet ikke er nok. Man kan låne op til ca. 100.000 kr. til sidstnævnte formål)

Kilde: SU.dk

For at få disse goder, skal man holde tungen lige i munden og sørge for at skaffe alt den fornødne dokumentation. Derudover skal man væbne sig med en god omgang tålmodighed. Det kan nemlig godt tage sin tid, men hvis man blot er indstillet på det og forberedt skulle det ikke være noget problem. Jeg har fået flere uddannelser godkendt på Fast Track-listen.

Sådan får du SU og udlandsstipendium med til udlandet

I løbet af processen var jeg ofte i tvivl og søgte efter svar på nettet. Jeg skrev også til SU-styrelsen, der først svarede tilbage 3 måneder efter, og forsøgte forgæves at ringe ind. Nogle spørgsmål fik jeg aldrig svar på. Derfor giver jeg nu mine erfaringer videre til andre, der måske står i samme situation og søger svar.

Når først du har bestemt dig for, hvilken uddannelse og hvilket universitet du vil studere på, er det tid til at komme i gang med ansøgningsprocessen.

Læs også: Sådan finder du ud af, hvor meget du kan få i udlandsstipendium

Første trin: Fast Track

Er uddannelsen og universitetet allerede på Fast Track listen? Hvis ja, så tillykke! Du kan søge om SU, så snart du er er endeligt optaget på uddannelsen og kan dokumentere det. Hvis ikke, skal du først søge om at få den optaget på Fast Track.

Hvis du er lun på mere end én uddannelse eller er i tvivl om du kan blive optaget på din førsteprioritet, så vent ikke med at søge Fast Track til du har besluttet dig. Søg begge to (tre? fire?) uddannelser med det samme! Det tager nemt over 2,5 måned at få uddannelserne godkendt, så du har rigeligt med tænketid bagefter.

Andet trin: Søg ind på uddannelsen

Søg ind på din drømmeuddannelse, og om nødvendigt, betal første studieafgift (typisk første semester/modul) for at blive endeligt optaget. Du kan ikke søge om SU (eller SU-lån), før du har bevis på, at du er endeligt optaget på din uddannelse.

Bemærk: For nogle universiteter kan man ikke blive “endeligt optaget”, før man har betalt studieafgiften. Hvilket er ret irriterende, da man ikke kan få udbetalt SU-stipendium, før man har fået godkendt SU. Derfor er det en god idé at planlægge med ekstra likviditet til dette formål.

Ikke alle har en lækker stor opsparing, og er derfor virkelig afhængige af udlandsstipendiet for at cash flowet kan gå op. Det kan være et alvorligt problem. Jeg var eksempelvis nødt til at tage et lån i nogle måneder før jeg kunne få min SU og retten til SU-lån.

Tredje trin: Søg SU

Søg SU og udlandsstipendium (og evt. SU-lån). Her skal du bruge dokumentation for endelig optagelse og studieafgift.

Jeg fik mit universitet til at underskrive og stemple denne blanket, som jeg havde udfyldt for dem på forhånd.  I “andet”-feltet angav jeg studieafgiften og tidsperioden. Som jeg forstår det, lever denne dokumentation op til begge dokumentationskrav, men for en sikkerheds skyld vedlagde jeg også en kvittering på indbetaling og optagelsesbrevet (som alene ikke ville opfyldte alle krav fra SU).

Fjerde trin: Vent på afgørelse og forbered dig på at tage afsted 🙂 Husk at man løbende skal dokumentere for sin studieaktivitet, mens man er afsted. Der sker efter hvert semester.

Ventetid (Sagsbehandlingstid)

SU opdaterer deres hjemmeside hver fredag, hvor man kan se hvor lang de er kommet: Status på behandling af sager.

Læs også: Min uddannelse er blevet godkendt til SU (så lang tid tog det)

Andre muligheder for økonomiske støtte

Når du skal læse i udlandet, har du også mulighed for at søge private legater og fonde. Dette var en mulighed jeg selv har benyttet mig af, og det har lettet mit budget betydeligt. Faktisk endte jeg med at få hele min studieafgift dækket.

Se min liste over legater til kandidatstudie i udlandet.

Skriv en kommentar (din e-mail bliver IKKE offentliggjort!)